INTERVISTË ME ADEM GRABOVCIN

Intervistë me zëvendësministrin e Transporteve dhe Telekomunikacionit të Kosovës zotin Adem Grabovci Asllan Dibrani Me një bugjet aktual çfar mbretron sot ne Kosovë dhe pas një ekonomie të rrenuar pas luftës, Qeveria e Kosovë është duke bërë veprime gjigante në hapjen e rrugeve të reja ku brenda vitit i shtroj dhe osfalltoj rreth 618 km rruge me një ifrastrukturë shumë moderrne . riparoj dhe ndertoj qindra shkolla , bëri një histori epokale për një kohë të shkurtër. Sot Qeveria e Kosovës ka me qindra intelektual që kanë krijuiar nje imazh politik siq është zoti Fatmir Limaj si ministër i Transporteve dhe Telekomunikacioneve të Kosovës, sipas dinamikës së punëve ne teren rrjedh mendimi se zoti Fatmir Limaj ,Adem Grabovci zëvndësministër i Transportit dhe Telekomunikacionit me stafin e tyre janë duke bërë hapa gjigant drejt zhvillimit të Kosovës ku sipas kësaj, po del se tani për tani po kryhen kryevepra për brezin e ardhshëm dhe janë ma te sukseshmit deri me tani. Shkas i nje interviste me zotin Adem Grabovcin njeriun me nje influencë , me një vizion kombtar në veprime njeriu i zyres , i qeverisë , edhe i terenit duke i percjellur zhvillinimin e rrugëve në praktikë, në baltë, pluhur por edhe në shi vetëm e vetëm që të jetë afër projekteve të urave, nenkalimeve,mbikalimeve rretheve udhëkryqeve në aksin rrugor Prishtine- Sllatinë por dhe ma gjërë në rajonin e Kosovës,duke përcjellur finalizimin perfundimtar të kësaj rruge shumë të rëndesishme për Kosovën. Pyetja e jonë: Zoti zëvendës- ministër, sipas dinamikës së aktiviteteve të punës pikërisht në aksin rrugor Prishtinë -Aeroport shifet së është duke u bërë një finalizim përfundimtar i asaj rruge. A mund të na flisni diçka në këtë drejtim? Përgjigjie: Së pari ne jemi duke punuar me përkushtim dhe në mandatin tonë të qeverisë duke u mbështetur në përvojen e disa shteteve tranzitcionale duke i kombinuar interesat e shoqërisë sonë në Kosovë. Ne si qeveri kemi parë të nevojshme që ti përkushtojmë ma shumë zhvillimit dhe infrastrukturës rrugore si domosdoshëmeri paraprake e sektorëve tjerë në Adem Grabovci në zyre ekonomi. Një infrastrukturë të shëndoshë të lirë që pa këtë segment organizimi nuk mund të bëhët fjalë për një zhvillim të mirëfillt të ekonomisë në fusha të ndryshme të biznesit ,duke përgaditur një siguri edhe për investitorët e huaj ku kemi ardhë në përfundim që të fokusohemi në infrastrukturen rrugore. Pyetja jonë: Kur pretendoni që të jetë e përfunduar rruga Aeroport- Prishtinë? Ndërtimi i rruges të Ura e lumit Vragoli Aksi rrugor Prishtin-Aeroport-Slatinë në urën ma të madhe në këtë rrug lumit ku shpesh është vërshuar Përgjigjie: Ne pretendojmë që ta realizojmë marrëveshjen kontraktuese në mes qeverisë dhe firmave që kanë fituar tenderët në ndërtimin e kësaj rruge ku tani jemi në fazën përfundimtare. Ne e bëjmë inspktimin e përditëshem sikur se patë edhe vet dje në teren. Kohë pas kohe i percjellim punimet, mirrëmi edhe me pronat e pronarëve buzë rrugës. Jemi përpjekur që të jemi afër pronarit më qellim të shpronsimit për dëmët që ju kanë krijuar në pronën private.I falimnderoj të gjithë qytetarët për mirëkuptimin që kanë shprehur për interesin shoqëror por edhe interesave të tyre. Pyetja jonë: Kur mendoni ju si njëri kompetent i Transporteve dhe Telekomunikacionit së do të fillojnë qarkullimi i automjetëve me autotarga të Kosovës jashtë shtetit, qarkullimi i mjetëve të rënda si element zhvillimi për ekonomin e Kosovës në eksport -import dhe ndikimi i Serbisë si shtet fqinj që përkufizohet me Kosovën Adem Grabovci me nje grup ingjinjerësh duke diskutuar projektin Aksi rrugor Prishtin-Aeroport-Slatinë afer lumit ku shpesh jen në terrën të ura e lumit ku eshtë një nder pikat ma aktuale në këtë aks kreu probleme nga vershimet e uijt. rrugor qe pritet te bëhen permesime në interesin e qytetarve për rregullimin e dalje hyrjeve të disa fshatrave këtë pikë udhëkryqi Përgjigjia: Ne jemi duke zhvilluar takime me shtete të ndryshme regjionale që ti nënshkrujmë disa marrëveshje pikërisht në fushën e transporteve me që akoma, Kosova nuk e ka fituar të drejtën që të jetë anëtare e shteteve të zhvilluar por më gjithëatë kemi mbërri suksese të mëdha që Kosova u bë antare te bankës botërore dhe disa segmente të tjera. Kosovës janë duke ju hapur rrugë të reja, mirëpo kjo po mvarët edhe nga aktiviteti i yn, dhe jamë shumë i bindur që angazhimi ynë i institucioneve dhe i qeveritarëve nuk do të mungojë në këtë drejtim. Besoj që Kosova shumë shpejt do të jetë anëtare e shumë strukturavendërkombëtare, ndërsa sa i përketë Serbisë nuk jemi të shtresuar edhe me përpjekjet e saj që të pengoj. Ne kemi programët tona, detyrat tona dhe nuk do të humbasim kohën me klithjet e Serbisë që përpiqet t’i krijoj pengesa Kosovës. Serbia është e pafuqishme në fushën ekonomike në atë politike që ti rezistoj popullit të Kosovës me një ritëm aqë të fuqishem ndërkombëtar. Është shqetsuese pakë a shumë rasti i propagandës serbe që kanë një përkrahrje tek një spektër i vogël shtetësh por më kalimin e kohës do te evitohet edhe ky zemërim dhe klithje e zhurmshme por pa zë e disa çarçeve të Serbisë. Pyetja jonë: Edhe vetë jamë emigrant dhe jetoj në Gjermani dhe shtrohet pyetja çarë faktori është emigracioni shqipëtar për zhvillimin ekonomik kulturor politik të Kosovës dhe a është anashkaluar faktori emigrant në qeveritë e Kosovës , a shfrytëzohët sa duhet potenciali i emigracionit shqipëtar? Përgjigjia: Ne e vlerësojmë shumë lart faktorin emigracion, sepse kemi një forcë shumë të madhe. Në të kaluaren ka qenë një ndër faktorët kryesor, pikërishtë në kohën e luftës edhe të para luftës që ka pasur nikim shumë të madhë në vetëdisimin e qytetarëve të vendit, ka mbajtë të ndezur ndjenjen e dashurisë ndaj atdheut deri në çlirimin e vendit, ajo morri pjesë drejtpërzdrejt në fushëbeteja por nuk e kurseu vetën as materialisht. Kanë ndikuar në ndërkombëtarizimin e çështjes së Kosovës. Unë mendoj që qeveria e Kosovës nuk e anashkalon mërgaten. Qeveria e Kosovës ka si synim që të krejtoj kushtë që të këtë edhe kontakte edhe me të përaferta me mërgatën shqiptare. Ne i vlersojmë shumë lart potencialin që egziston në mërgaten shqiptare qoftë intelektual politik apo financjar. Kisha t’ju bëjë thirrje emigracjonit shqiptar që ta kuptojnë realitetin se ne kemi vetëm një vit jetë nën ambrellën e pavarësisë. E dimë që nuk kemi pasur mundësi që të plotësohohën gjitha dëshirat e mërgimtareve. Mërgata shqiptare meriton një përkrahje të fuqishme dhe konsiderohet të jenë faktor ma dominante edhe në të ardhmen. Konsideroj se emigracioni shqipëtar do të jetë një udhërrefyes dhe flamurtar i zhvillimit dhe lulëzimit të Kosovës pa marrë para sysh së ku jemi duhët ta krijojmë unitetin e bashkëkimit të gjitha forcave tona. Pyetja jonë: Në emigracionin shqiptar egziston një numër i madhë biznesmenësh që kanë një kapital a thua është shfrytëzuar ky kapital sa duhët a u bë një siguri e plotë për investitorët shqiptarë dhe ata të huaj? Përgjigjia: Unë mendoj së do të jetë shumë pozitive që ai shqiptar që derdh këtu kapitalin konsideron që ka derdh në vendin e vetë. Është një gjë e veçantë se ai kapital do të jetë i dyfishtë si kapital i një shqiptari kapital i cili sillët dhe mbetet prapë në Kosovë ku është një produkt i dyfishtë në krahasim me një investitor të huaj që kapitalin e tërheqen nga Kosova. Kosova dot të jetë një vend atraktiv dhe tërheqës për shumë biznesmen gjerman, italjan, zvicërran, turq etj, kështu që rrjedh mendimi së kur ata kanë interesa atëherë shqiptarët nuk duhët të hezitojnë në investitimët e tyre por duhët të investojnë dhe të na ndihmojnë qe ta zhvillojnë vendin familjen edhe shoqërin kosovare. Pyetja jonë: çka mendoni për aksin rrugor Prizren *****re që është duke u përfolur për fillimin e punimeve edhe të kësaj autostrade që ti bashkëangjitet autostradës Durrës – Kukës, a mund të jetë si faktor për zhvillimin dhe turizmin dhe ekonomisë në Shqipëri , ku ka sinjale shumë pozitive sipas vlërsimit të një emisjoni televiziv gjerman SAT.1-” Das Magazin “këto ditë e rradhiti Shqipërinë numër një për turizmin e vitit 2009 për shtetet e Europës sipas vlerësimit në higjenë, ushqim, çmime, bregdetit me pasurit e tij, etj, Saranda fitoj çmimin e parë në krahasim më shtetet rajonale dhe ju bëri thirrje publike 80 milion gjermanve që në vitin tjeter pushimët ti bëjnë në Shqipëri. Intervistë me zëvendësministrin e Transporteve dhe Telekomunikacionit të Kosovës zotin Adem Grabovci Asllan Dibrani Me një bugjet aktual çfar mbretron sot ne Kosovë dhe pas një ekonomie të rrenuar pas luftës, Qeveria e Kosovë është duke bërë veprime gjigante në hapjen e rrugeve të reja ku brenda vitit i shtroj dhe osfalltoj rreth 618 km rruge me një ifrastrukturë shumë moderrne . riparoj dhe ndertoj qindra shkolla , bëri një histori epokale për një kohë të shkurtër. Sot Qeveria e Kosovës ka me qindra intelektual që kanë krijuiar nje imazh politik siq është zoti Fatmir Limaj si ministër i Transporteve dhe Telekomunikacioneve të Kosovës, sipas dinamikës së punëve ne teren rrjedh mendimi se zoti Fatmir Limaj ,Adem Grabovci zëvndësministër i Transportit dhe Telekomunikacionit me stafin e tyre janë duke bërë hapa gjigant drejt zhvillimit të Kosovës ku sipas kësaj, po del se tani për tani po kryhen kryevepra për brezin e ardhshëm dhe janë ma te sukseshmit deri me tani. Shkas i nje interviste me zotin Adem Grabovcin njeriun me nje influencë , me një vizion kombtar në veprime njeriu i zyres , i qeverisë , edhe i terenit duke i percjellur zhvillinimin e rrugëve në praktikë, në baltë, pluhur por edhe në shi vetëm e vetëm që të jetë afër projekteve të urave, nenkalimeve,mbikalimeve rretheve udhëkryqeve në aksin rrugor Prishtine- Sllatinë por dhe ma gjërë në rajonin e Kosovës,duke përcjellur finalizimin perfundimtar të kësaj rruge shumë të rëndesishme për Kosovën. Pyetja e jonë: Zoti zëvendës- ministër, sipas dinamikës së aktiviteteve të punës pikërisht në aksin rrugor Prishtinë -Aeroport shifet së është duke u bërë një finalizim përfundimtar i asaj rruge. A mund të na flisni diçka në këtë drejtim? Përgjigjie: Së pari ne jemi duke punuar me përkushtim dhe në mandatin tonë të qeverisë duke u mbështetur në përvojen e disa shteteve tranzitcionale duke i kombinuar interesat e shoqërisë sonë në Kosovë. Ne si qeveri kemi parë të nevojshme që ti përkushtojmë ma shumë zhvillimit dhe infrastrukturës rrugore si domosdoshëmeri paraprake e sektorëve tjerë në Adem Grabovci në zyre ekonomi. Një infrastrukturë të shëndoshë të lirë që pa këtë segment organizimi nuk mund të bëhët fjalë për një zhvillim të mirëfillt të ekonomisë në fusha të ndryshme të biznesit ,duke përgaditur një siguri edhe për investitorët e huaj ku kemi ardhë në përfundim që të fokusohemi në infrastrukturen rrugore. Pyetja jonë: Kur pretendoni që të jetë e përfunduar rruga Aeroport- Prishtinë? Ndërtimi i rruges të Ura e lumit Vragoli Aksi rrugor Prishtin-Aeroport-Slatinë në urën ma të madhe në këtë rrug lumit ku shpesh është vërshuar Përgjigjie: Ne pretendojmë që ta realizojmë marrëveshjen kontraktuese në mes qeverisë dhe firmave që kanë fituar tenderët në ndërtimin e kësaj rruge ku tani jemi në fazën përfundimtare. Ne e bëjmë inspktimin e përditëshem sikur se patë edhe vet dje në teren. Kohë pas kohe i percjellim punimet, mirrëmi edhe me pronat e pronarëve buzë rrugës. Jemi përpjekur që të jemi afër pronarit më qellim të shpronsimit për dëmët që ju kanë krijuar në pronën private.I falimnderoj të gjithë qytetarët për mirëkuptimin që kanë shprehur për interesin shoqëror por edhe interesave të tyre. Pyetja jonë: Kur mendoni ju si njëri kompetent i Transporteve dhe Telekomunikacionit së do të fillojnë qarkullimi i automjetëve me autotarga të Kosovës jashtë shtetit, qarkullimi i mjetëve të rënda si element zhvillimi për ekonomin e Kosovës në eksport -import dhe ndikimi i Serbisë si shtet fqinj që përkufizohet me Kosovën Adem Grabovci me nje grup ingjinjerësh duke diskutuar projektin Aksi rrugor Prishtin-Aeroport-Slatinë afer lumit ku shpesh jen në terrën të ura e lumit ku eshtë një nder pikat ma aktuale në këtë aks kreu probleme nga vershimet e uijt. rrugor qe pritet te bëhen permesime në interesin e qytetarve për rregullimin e dalje hyrjeve të disa fshatrave këtë pikë udhëkryqi Përgjigjia: Ne jemi duke zhvilluar takime me shtete të ndryshme regjionale që ti nënshkrujmë disa marrëveshje pikërisht në fushën e transporteve me që akoma, Kosova nuk e ka fituar të drejtën që të jetë anëtare e shteteve të zhvilluar por më gjithëatë kemi mbërri suksese të mëdha që Kosova u bë antare te bankës botërore dhe disa segmente të tjera. Kosovës janë duke ju hapur rrugë të reja, mirëpo kjo po mvarët edhe nga aktiviteti i yn, dhe jamë shumë i bindur që angazhimi ynë i institucioneve dhe i qeveritarëve nuk do të mungojë në këtë drejtim. Besoj që Kosova shumë shpejt do të jetë anëtare e shumë strukturavendërkombëtare, ndërsa sa i përketë Serbisë nuk jemi të shtresuar edhe me përpjekjet e saj që të pengoj. Ne kemi programët tona, detyrat tona dhe nuk do të humbasim kohën me klithjet e Serbisë që përpiqet t’i krijoj pengesa Kosovës. Serbia është e pafuqishme në fushën ekonomike në atë politike që ti rezistoj popullit të Kosovës me një ritëm aqë të fuqishem ndërkombëtar. Është shqetsuese pakë a shumë rasti i propagandës serbe që kanë një përkrahrje tek një spektër i vogël shtetësh por më kalimin e kohës do te evitohet edhe ky zemërim dhe klithje e zhurmshme por pa zë e disa çarçeve të Serbisë. Pyetja jonë: Edhe vetë jamë emigrant dhe jetoj në Gjermani dhe shtrohet pyetja çarë faktori është emigracioni shqipëtar për zhvillimin ekonomik kulturor politik të Kosovës dhe a është anashkaluar faktori emigrant në qeveritë e Kosovës , a shfrytëzohët sa duhet potenciali i emigracionit shqipëtar? Përgjigjia: Ne e vlerësojmë shumë lart faktorin emigracion, sepse kemi një forcë shumë të madhe. Në të kaluaren ka qenë një ndër faktorët kryesor, pikërishtë në kohën e luftës edhe të para luftës që ka pasur nikim shumë të madhë në vetëdisimin e qytetarëve të vendit, ka mbajtë të ndezur ndjenjen e dashurisë ndaj atdheut deri në çlirimin e vendit, ajo morri pjesë drejtpërzdrejt në fushëbeteja por nuk e kurseu vetën as materialisht. Kanë ndikuar në ndërkombëtarizimin e çështjes së Kosovës. Unë mendoj që qeveria e Kosovës nuk e anashkalon mërgaten. Qeveria e Kosovës ka si synim që të krejtoj kushtë që të këtë edhe kontakte edhe me të përaferta me mërgatën shqiptare. Ne i vlersojmë shumë lart potencialin që egziston në mërgaten shqiptare qoftë intelektual politik apo financjar. Kisha t’ju bëjë thirrje emigracjonit shqiptar që ta kuptojnë realitetin se ne kemi vetëm një vit jetë nën ambrellën e pavarësisë. E dimë që nuk kemi pasur mundësi që të plotësohohën gjitha dëshirat e mërgimtareve. Mërgata shqiptare meriton një përkrahje të fuqishme dhe konsiderohet të jenë faktor ma dominante edhe në të ardhmen. Konsideroj se emigracioni shqipëtar do të jetë një udhërrefyes dhe flamurtar i zhvillimit dhe lulëzimit të Kosovës pa marrë para sysh së ku jemi duhët ta krijojmë unitetin e bashkëkimit të gjitha forcave tona. Pyetja jonë: Në emigracionin shqiptar egziston një numër i madhë biznesmenësh që kanë një kapital a thua është shfrytëzuar ky kapital sa duhët a u bë një siguri e plotë për investitorët shqiptarë dhe ata të huaj? Përgjigjia: Unë mendoj së do të jetë shumë pozitive që ai shqiptar që derdh këtu kapitalin konsideron që ka derdh në vendin e vetë. Është një gjë e veçantë se ai kapital do të jetë i dyfishtë si kapital i një shqiptari kapital i cili sillët dhe mbetet prapë në Kosovë ku është një produkt i dyfishtë në krahasim me një investitor të huaj që kapitalin e tërheqen nga Kosova. Kosova dot të jetë një vend atraktiv dhe tërheqës për shumë biznesmen gjerman, italjan, zvicërran, turq etj, kështu që rrjedh mendimi së kur ata kanë interesa atëherë shqiptarët nuk duhët të hezitojnë në investitimët e tyre por duhët të investojnë dhe të na ndihmojnë qe ta zhvillojnë vendin familjen edhe shoqërin kosovare. Pyetja jonë: çka mendoni për aksin rrugor Prizren *****re që është duke u përfolur për fillimin e punimeve edhe të kësaj autostrade që ti bashkëangjitet autostradës Durrës – Kukës, a mund të jetë si faktor për zhvillimin dhe turizmin dhe ekonomisë në Shqipëri , ku ka sinjale shumë pozitive sipas vlërsimit të një emisjoni televiziv gjerman SAT.1-” Das Magazin “këto ditë e rradhiti Shqipërinë numër një për turizmin e vitit 2009 për shtetet e Europës sipas vlerësimit në higjenë, ushqim, çmime, bregdetit me pasurit e tij, etj, Saranda fitoj çmimin e parë në krahasim më shtetet rajonale dhe ju bëri thirrje publike 80 milion gjermanve që në vitin tjeter pushimët ti bëjnë në Shqipëri. Intervistë me zëvendësministrin e Transporteve dhe Telekomunikacionit të Kosovës zotin Adem Grabovci Asllan Dibrani Me një bugjet aktual çfar mbretron sot ne Kosovë dhe pas një ekonomie të rrenuar pas luftës, Qeveria e Kosovë është duke bërë veprime gjigante në hapjen e rrugeve të reja ku brenda vitit i shtroj dhe osfalltoj rreth 618 km rruge me një ifrastrukturë shumë moderrne . riparoj dhe ndertoj qindra shkolla , bëri një histori epokale për një kohë të shkurtër. Sot Qeveria e Kosovës ka me qindra intelektual që kanë krijuiar nje imazh politik siq është zoti Fatmir Limaj si ministër i Transporteve dhe Telekomunikacioneve të Kosovës, sipas dinamikës së punëve ne teren rrjedh mendimi se zoti Fatmir Limaj ,Adem Grabovci zëvndësministër i Transportit dhe Telekomunikacionit me stafin e tyre janë duke bërë hapa gjigant drejt zhvillimit të Kosovës ku sipas kësaj, po del se tani për tani po kryhen kryevepra për brezin e ardhshëm dhe janë ma te sukseshmit deri me tani. Shkas i nje interviste me zotin Adem Grabovcin njeriun me nje influencë , me një vizion kombtar në veprime njeriu i zyres , i qeverisë , edhe i terenit duke i percjellur zhvillinimin e rrugëve në praktikë, në baltë, pluhur por edhe në shi vetëm e vetëm që të jetë afër projekteve të urave, nenkalimeve,mbikalimeve rretheve udhëkryqeve në aksin rrugor Prishtine- Sllatinë por dhe ma gjërë në rajonin e Kosovës,duke përcjellur finalizimin perfundimtar të kësaj rruge shumë të rëndesishme për Kosovën. Pyetja e jonë: Zoti zëvendës- ministër, sipas dinamikës së aktiviteteve të punës pikërisht në aksin rrugor Prishtinë -Aeroport shifet së është duke u bërë një finalizim përfundimtar i asaj rruge. A mund të na flisni diçka në këtë drejtim? Përgjigjie: Së pari ne jemi duke punuar me përkushtim dhe në mandatin tonë të qeverisë duke u mbështetur në përvojen e disa shteteve tranzitcionale duke i kombinuar interesat e shoqërisë sonë në Kosovë. Ne si qeveri kemi parë të nevojshme që ti përkushtojmë ma shumë zhvillimit dhe infrastrukturës rrugore si domosdoshëmeri paraprake e sektorëve tjerë në Adem Grabovci në zyre ekonomi. Një infrastrukturë të shëndoshë të lirë që pa këtë segment organizimi nuk mund të bëhët fjalë për një zhvillim të mirëfillt të ekonomisë në fusha të ndryshme të biznesit ,duke përgaditur një siguri edhe për investitorët e huaj ku kemi ardhë në përfundim që të fokusohemi në infrastrukturen rrugore. Pyetja jonë: Kur pretendoni që të jetë e përfunduar rruga Aeroport- Prishtinë? Ndërtimi i rruges të Ura e lumit Vragoli Aksi rrugor Prishtin-Aeroport-Slatinë në urën ma të madhe në këtë rrug lumit ku shpesh është vërshuar Përgjigjie: Ne pretendojmë që ta realizojmë marrëveshjen kontraktuese në mes qeverisë dhe firmave që kanë fituar tenderët në ndërtimin e kësaj rruge ku tani jemi në fazën përfundimtare. Ne e bëjmë inspktimin e përditëshem sikur se patë edhe vet dje në teren. Kohë pas kohe i percjellim punimet, mirrëmi edhe me pronat e pronarëve buzë rrugës. Jemi përpjekur që të jemi afër pronarit më qellim të shpronsimit për dëmët që ju kanë krijuar në pronën private.I falimnderoj të gjithë qytetarët për mirëkuptimin që kanë shprehur për interesin shoqëror por edhe interesave të tyre. Pyetja jonë: Kur mendoni ju si njëri kompetent i Transporteve dhe Telekomunikacionit së do të fillojnë qarkullimi i automjetëve me autotarga të Kosovës jashtë shtetit, qarkullimi i mjetëve të rënda si element zhvillimi për ekonomin e Kosovës në eksport -import dhe ndikimi i Serbisë si shtet fqinj që përkufizohet me Kosovën Adem Grabovci me nje grup ingjinjerësh duke diskutuar projektin Aksi rrugor Prishtin-Aeroport-Slatinë afer lumit ku shpesh jen në terrën të ura e lumit ku eshtë një nder pikat ma aktuale në këtë aks kreu probleme nga vershimet e uijt. rrugor qe pritet te bëhen permesime në interesin e qytetarve për rregullimin e dalje hyrjeve të disa fshatrave këtë pikë udhëkryqi Përgjigjia: Ne jemi duke zhvilluar takime me shtete të ndryshme regjionale që ti nënshkrujmë disa marrëveshje pikërisht në fushën e transporteve me që akoma, Kosova nuk e ka fituar të drejtën që të jetë anëtare e shteteve të zhvilluar por më gjithëatë kemi mbërri suksese të mëdha që Kosova u bë antare te bankës botërore dhe disa segmente të tjera. Kosovës janë duke ju hapur rrugë të reja, mirëpo kjo po mvarët edhe nga aktiviteti i yn, dhe jamë shumë i bindur që angazhimi ynë i institucioneve dhe i qeveritarëve nuk do të mungojë në këtë drejtim. Besoj që Kosova shumë shpejt do të jetë anëtare e shumë strukturavendërkombëtare, ndërsa sa i përketë Serbisë nuk jemi të shtresuar edhe me përpjekjet e saj që të pengoj. Ne kemi programët tona, detyrat tona dhe nuk do të humbasim kohën me klithjet e Serbisë që përpiqet t’i krijoj pengesa Kosovës. Serbia është e pafuqishme në fushën ekonomike në atë politike që ti rezistoj popullit të Kosovës me një ritëm aqë të fuqishem ndërkombëtar. Është shqetsuese pakë a shumë rasti i propagandës serbe që kanë një përkrahrje tek një spektër i vogël shtetësh por më kalimin e kohës do te evitohet edhe ky zemërim dhe klithje e zhurmshme por pa zë e disa çarçeve të Serbisë. Pyetja jonë: Edhe vetë jamë emigrant dhe jetoj në Gjermani dhe shtrohet pyetja çarë faktori është emigracioni shqipëtar për zhvillimin ekonomik kulturor politik të Kosovës dhe a është anashkaluar faktori emigrant në qeveritë e Kosovës , a shfrytëzohët sa duhet potenciali i emigracionit shqipëtar? Përgjigjia: Ne e vlerësojmë shumë lart faktorin emigracion, sepse kemi një forcë shumë të madhe. Në të kaluaren ka qenë një ndër faktorët kryesor, pikërishtë në kohën e luftës edhe të para luftës që ka pasur nikim shumë të madhë në vetëdisimin e qytetarëve të vendit, ka mbajtë të ndezur ndjenjen e dashurisë ndaj atdheut deri në çlirimin e vendit, ajo morri pjesë drejtpërzdrejt në fushëbeteja por nuk e kurseu vetën as materialisht. Kanë ndikuar në ndërkombëtarizimin e çështjes së Kosovës. Unë mendoj që qeveria e Kosovës nuk e anashkalon mërgaten. Qeveria e Kosovës ka si synim që të krejtoj kushtë që të këtë edhe kontakte edhe me të përaferta me mërgatën shqiptare. Ne i vlersojmë shumë lart potencialin që egziston në mërgaten shqiptare qoftë intelektual politik apo financjar. Kisha t’ju bëjë thirrje emigracjonit shqiptar që ta kuptojnë realitetin se ne kemi vetëm një vit jetë nën ambrellën e pavarësisë. E dimë që nuk kemi pasur mundësi që të plotësohohën gjitha dëshirat e mërgimtareve. Mërgata shqiptare meriton një përkrahje të fuqishme dhe konsiderohet të jenë faktor ma dominante edhe në të ardhmen. Konsideroj se emigracioni shqipëtar do të jetë një udhërrefyes dhe flamurtar i zhvillimit dhe lulëzimit të Kosovës pa marrë para sysh së ku jemi duhët ta krijojmë unitetin e bashkëkimit të gjitha forcave tona. Pyetja jonë: Në emigracionin shqiptar egziston një numër i madhë biznesmenësh që kanë një kapital a thua është shfrytëzuar ky kapital sa duhët a u bë një siguri e plotë për investitorët shqiptarë dhe ata të huaj? Përgjigjia: Unë mendoj së do të jetë shumë pozitive që ai shqiptar që derdh këtu kapitalin konsideron që ka derdh në vendin e vetë. Është një gjë e veçantë se ai kapital do të jetë i dyfishtë si kapital i një shqiptari kapital i cili sillët dhe mbetet prapë në Kosovë ku është një produkt i dyfishtë në krahasim me një investitor të huaj që kapitalin e tërheqen nga Kosova. Kosova dot të jetë një vend atraktiv dhe tërheqës për shumë biznesmen gjerman, italjan, zvicërran, turq etj, kështu që rrjedh mendimi së kur ata kanë interesa atëherë shqiptarët nuk duhët të hezitojnë në investitimët e tyre por duhët të investojnë dhe të na ndihmojnë qe ta zhvillojnë vendin familjen edhe shoqërin kosovare. Pyetja jonë: çka mendoni për aksin rrugor Prizren *****re që është duke u përfolur për fillimin e punimeve edhe të kësaj autostrade që ti bashkëangjitet autostradës Durrës – Kukës, a mund të jetë si faktor për zhvillimin dhe turizmin dhe ekonomisë në Shqipëri , ku ka sinjale shumë pozitive sipas vlërsimit të një emisjoni televiziv gjerman SAT.1-” Das Magazin “këto ditë e rradhiti Shqipërinë numër një për turizmin e vitit 2009 për shtetet e Europës sipas vlerësimit në higjenë, ushqim, çmime, bregdetit me pasurit e tij, etj, Saranda fitoj çmimin e parë në krahasim më shtetet rajonale dhe ju bëri thirrje publike 80 milion gjermanve që në vitin tjeter pushimët ti bëjnë në Shqipëri.

Reklama

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: